6 vanor hos en framgångsrik fleet manager

2019.01.25

Har du ansvar för förarnas välmående och fordonens pålitlighet? Hur garanterar man förarnas säkerhet i trafiken och håller verksamheten i bra skick? Media är fullt av berättelser om hur förare ägnar sig åt sidoaktiviteter under körning, såsom att prata i mobiltelefoner eller svara på sms, vilket leder till katastrofala olyckor. Antalet trafikolyckor har ökat under året och därför måste mer fokus läggas på att förhindra sådana situationer. Här är några förslag på hur du kan bli en framgångsrik fleet manager och motivera förarna att köra säkrare.

Sätt mål för förarna och bygg upp ett motivationssystem

Det diskuteras mer och mer om säker körning och att förändra människors tankesätt. Ofta tenderar förare dock att köra för fort och glömmer det faktum att farliga manövrar riskerar deras egna och kollegors liv. Därför har många företag och fleet managers börjat fundera på sätt att ändra förarnas beteende mot ett säkrare körsätt. Det mest beprövade sättet att göra detta på är att motivera förarna och att sätta upp mål. En GPS-lösning låter dig analysera körstil (hastighet, acceleration, bromsning etc.) och ger rapporter med resultat som kan användas för att bygga upp ett motivationssystem. Ett exempel kan vara att i slutet av varje månad göra en sammanställning och belöna den förare som visat på den mest ekonomiska körningen. Att köra ekonomiskt bidrar inte bara till att öka säkerheten på vägen utan sänker även bränsleförbrukningen. Bränslebesparingar kan även vara ett riktmärke du sätter för förarna.

Förhindra farliga situationer genom att tillhandahålla de nödvändiga verktygen

Ofta kan en enkel enhet såsom ett hands-free-system eller alkolås förhindra allvarliga olyckor. Om en investering i ett hands-free-system hjälper förarna att hålla handen på ratten, kan den investeringen vara mer värdefull än du kan föreställa dig. Något annat att överväga är alkolås. Även om du tror att dina medarbetare inte medvetet sätter sig bakom ratten när de har alkohol i blodet, kanske de underskattar alkoholnivån i blodet och bryter mot lagen. Som entreprenör kan du bidra med alla medel för att förhindra brott och främja säker körning.

Automatisera flotthanteringen

Du behöver inte längre jaga förarna på telefon för att få information om deras arbetstid, bränsleförbrukning eller körsträcka. SkandiFleets mjukvarulösning ger dig all denna information, plus en översikt i realtid över förarnas position och låter dig dela uppgifter direkt från din mobiltelefon. Vi blir mer och mer digitaliserade men ofta har människor en förmåga att ändå skriva ut dokument. Digitalisera ditt pappersarbete och, till exempel, använd en molnlösning för åtkomst till dokument närsomhelst, från valfri enhet. Flotthanteringsmjukvaran hjälper dig att hålla koll på alla viktiga data på ett ställe och du får åtkomst till de nödvändiga rapporterna närsomhelst, oavsett om du använder en laptop eller smartphone.

Ofta glöms regelbundet underhåll bort. Dåligt underhållna fordon är kända för att förbruka mer bränsle med högre kostnader som ett resultat. Påminnelser i mobilen hjälper dig att hålla kontroll på allt underhåll och genom att göra detta i tid undviker du ökad bränsleförbrukning eller fel på fordonen.

Låt oss inte glömma kördagboken som är ett måste för alla företag i Sverige där du måste fylla journalen manuellt eller använda ett sådant system som SkandiFleet elektronisk körjournal och GPS-tracking-lösning för att automatisera processen och vara så mycket korrekt som möjligt.

Sätt upp kriterier för att införskaffa nya fordon

Fundera över hur många fordon du egentligen behöver. Sätt upp vanliga kriterier på vilka fordon som behövs och skapa policyer för fordonsinköp. Om du uppgraderar flottan är det värt att överväga om det inte skulle vara billigare att köpa delade fordon. Läs mer om hur du analyserar fordonsanvändning HÄR.

Sätt upp KPI:er för flotthanteringen

KPI:er är viktiga för att övervaka hur bra och optimalt flottan hanteras. Vissa indikatorer som används av fordonsflottans förare innefattar kostnad per kilometer, fordonstillgänglighet, underhållsprocent och driftskostnader. Med SkandiFleets flotthanteringsmjukvara är KPI:er lätta att sätta upp och spåra.

Håll dig uppdaterad med branschinnovationer

Framgångsrika företag ligger alltid steget före. De är medvetna om alla innovationer och är först att använda dem. Håll ett öga på olika portaler såsom European Fleet Management Association och delta på olika konferenser för att bli expert på ditt område.